måndag 14 mars 2011

Om Kim Novak och bloggandet

Det är roligt att så många varit aktiva på bloggen. Här kommer två avslutande frågor. Vad är ert allmänna intryck av boken som ni läst? Vad tyckte ni om bloggandet som arbetsätt?

23 kommentarer:

  1. Det var väldigt trevligt att läsa denna bok, ett mycket bra val enligt mig! När vi började läsa "Flugornas herre" så kom jag direkt inte in i berättelsen. Denna bok fångade verkligen upp mitt intresse och så fort man kommer in på de spännande avsnitten i boken, så kan man bara inte sluta läsa. Att följa Eriks barndom med sin bror Henry och Edmund var mycket intressant, och det gav också en bild på hur 60-talet kunde se ut.
    Tyvärr så tycker jag att författaren inte lyckades förmedla så bra om vem det var som mördade Berra. Det blev ju en väldigt stor konflikt här i bloggen om vem det kunde vara.

    Att analysera denna bok genom att blogga tyckte jag var en bra idé. Alla är kanske inte lika aktiva (21 följare, 32 elever i klassen). Det var väldigt intressant att få höra andras åsikter om boken och diskutera frågor kring den. Ovanligt men ändå mycket bra. Skulle verkligen vara kul om vi kunde göra samma sak i nian, om vi nu ska läsa någon gemensam bok.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att boken är väldigt konstig.
    Den välskriven och utförlig, ja men hädelserna är liten osammahängade och slutet är väldigt märkligt.
    Man fattar inte riktigt vem som är mördaren, även om jag tror att det är Erik.
    Men den ger en klar bild av 60-talet och så får den plus för att han bor på Glimmervägen några år(jag bodde där när jag var liten:)).

    Jag tycker att det var en kul idé att blogga och kommentera om boken.
    Fast det är svårt att komma ihåg att skriva på bloggen.
    vilket man märker på antalet kommentarer.
    Men i det stora hela var det roligt:)

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att boken var bättre än jag trodde. Den var spännande att läsa. I andra halvan av boken gick tiden och åren mycket snabbare, och jag tyckte det kändes lite deprimernade på nått sätt. Håller med de andra om att det var lite oklart vem mördaren var, är det meningen att man ska fatta?
    Det var en bra idé att kommentera boken på en blogg. Det var bättre än att skriva i en bok, fast lite svårt att komma ihåg att kommentera. Fast det var ändå bra.

    SvaraRadera
  4. Det var kanske ingen fantastisk bok, men jag tyckte att den var helt okej. Av mig skulle den få betyget G om vi använder de svenska betygsskalorna.
    Jag gillade slutet, och att det var lite oklart vem som var mördaren(även om jag är rätt säker på att det var erik).
    Jag gillar att fast nu Erik var en mördare, så kändes han inte direkt elak eller så. Vilket betyder att man kan vara en helt normal människa och även ha mördat någon. Inte för att jag tycker att helt normala människor borde mörda folk eller något, men i böcker ses mördare alltid som så onda. De ångrar typ aldrig vad de gjort (det vet jag inte om Erik gjorde, man jag antar att han borde ha gjort det. Åtminstone mått dåligt av det) och gillar typ att döda folk.

    Jag tycker att det var en bra sätt att kommentera på en blogg. Man kan inte glömma någon bok i skolan så att man inte kan göra läxan, och om man ändå sitter vid datorn så är det ingen större ansträngning att skriva en kommentar då och då. Jag tycker inte heller att det är speciellt svårt att komma ihåg, det är inte svårare än andra läxor!
    Om jag ska sätta betyg på det sättet blir det nog VG+

    Safwat: Man behöver inte vara följare bara för att kommentera! Jag har kommententerat varje inlägg, och jag är inte följare...

    SvaraRadera
  5. Jaha oj, men jag antog det.

    För mig var det ganska enkelt att kommentera här i bloggen. Jag använder Google Chrome och när man trycker på ny flik så kommer det upp rutor med sidor som man mest har varit inne på. Bland de fanns alltid hemsidan till bloggen. Det var så jag kom ihåg.

    SvaraRadera
  6. Jag tyckte tyvärr inte att boken var speciellt bra - ganska bra skriven, men inte fängslande på något sätt. Det är helt enkelt inte min typ av bok. Den gav ett ganska starkt intryck om livet på 60-talet, och innehöll en del spännande karaktärer men jag antar att det inte riktigt räckte för mig. 2/5 i betyg av mig!

    Bloggandet var en jättebra idé! Roligt och smidigt, men tyvärr dalade intresset från vissa av oss elevers sida efter ett tag. 5/5

    SvaraRadera
  7. Jag tycker att boken var lite seg i början, innan de hade åkt till Genesaret. Men sen var den helt ok. Jag förväntade mig att den skulle vara mer spännande än vad den var. Jag gillar böcker som inte utspelar sig i nutid, så det var ett plus att den utspelade sig på 60-talet för min del. Av mig får boken betyget 3 av 5 stjärnor.
    Jag tycker bloggandet var en bra idé. Men man glömde bort att skriva ibland. Fast det var en rolig och annorlunda idé och jag skulle gärna göra det med fler arbeten. av mig får bloggandet betyget 4 av 5 stjärnor:)

    SvaraRadera
  8. Jag tycker boken var helt okej bra. Kom in i den rätt snabbt efter ett tag, speciellt i mitten av boken. I början var det dock ganska segt och man var tvungen att läsa vissa sidor dubbla gånger för att komma in i boken. Brukar egentligen inte vara så intresserad av att läsa böcker överhuvudtaget men den här boken fångade upp intresset rätt bra. Har aldrig läst en liknande bok förr men lite intressant var det om att få veta lite hur det var att leva på sextiotalet och utan mobiler och sådant tekniskt som används mycket nuförtiden.
    Kan hålla med om att det blev lite konstigt på slutet då det var rätt så oklart vem som var mördaren. Boken ger jag 3 av 5 stjärnor.

    Själva bloggandet tycker jag var sådär. Svårt att komma ihåg att blogga och att jag var tvungen att skaffa en ny mail för det, men Embla sa tydligen att hon kunde kommentera utan att vara följare som dock inte jag kunde, men men...

    SvaraRadera
  9. Mitt allmänna intryck av boken var att den var ganska bra. Självaste titeln är ovanlig, och de första sidorna fick mig att tappa intresset för boken. Men ju djupare man gräver, desto bättre blir innehållet. Det gav en bra bild av 60-talet, och innehåller några spännande delar. Sedan blev jag bara tvungen att läsa den tills jag kom till slutet, fastän de sista sidorna var lite utdragna. Jag kan förstå varför boken anses vara en klassiker. Man ska aldrig döma boken efter omslaget - speciellt inte denna - fastän det är "not my cup of tea" så att säga.

    Idén med bloggen var väldigt bra - det är ett bra, nytt sätt att interagera med varandra, med tanke på att de flesta av oss ungdomar tillbringar ganska mycket tid bland sociala medier. Men det kan även vara svårt att få alla att vara delaktiga i såna här saker.

    Safwat - det är inte meningen att han ska göra det klart för dig om vem som mördaren är - författaren vill få dig att fundera och ha olika åsikter angående mördaren, beroende på hur du tolkar boken.

    SvaraRadera
  10. Boken var rätt seg i början och i slutet men annars var den okej. Jag tycker att det var bra att författaren inte avslöjade vem som var mördaren för då får man en chans att tänka själv. Jag läste någonstans att Håkan Nesser sagt att det finns vissa ledtrådar i boken som avslöjar mördaren. Jag är rätt säker på att det var Erik.

    Bloggandet var en mycket bra idé då man får möjlighet att läsa vad alla andra tycker och kunna diskutera. Om vi läser en till gemensam bok i nian borde vi göra samma sak.

    SvaraRadera
  11. Nej, den här boken föll mig inte i smaken. Den är kanske bra skriven, men inte skickligt skriven. Den är inte särskilt annorlunda eller nyskapande, utan kommer nog att försvinna som en parantes i gruppen av "Skräp". Jag fastnar inte ett dugg i den, den är inte spännande och tar inte upp något viktigt. Eriks analyser är bokens höjdpunkter, han är en bra, djup karaktär som tyvärr tvingas vara i den här värdelösa handlingen. Henry duger, men får aldrig tillfälle att visa upp sig. Han är som bäst i några få, korta meningar. Den skulle nog passa som ljudbok, det tycker jag, men då mer för att den är en sådan bok än för att den är lysande. Ben här boken skulle få 2 av 5 ifall jag skull ranka den, och då utan något plus eller extra beröm.

    Bloggandet däremot får en klar femma. Med plus i kanten. Det var ett roligt och nytt sätt att beerätta om en bok, men sen kan ju alltid tekniken krångla (*djup suck*). Men det här måste vi göra igen, även om jag hoppas att det blir en bättre bok...

    SvaraRadera
  12. Jag måste nog hålla med Simon att boken var inte så fängslande, jag hade ganska svårt att komma in i den. Men annars så var den helt okej.

    Enligt mig tycker jag att det här var ett krångligt arbetsätt eftersom när man ska skriva en kommentar var det knepigt att kunna skicka hela kommentaren. Men annars var det ett bra arbetsätt!

    SvaraRadera
  13. Jag tycker att boken var seg och tråkig i nästan halva boken, men efter mordet blev den mer spännande och man ville verkligen läsa klart den. Den är dock oklar om vem som var mördaren vilket stör mig mycket. Ska man läsa en bok så finns det många fler bättre böcker att läsa så den får bara 2/5 i betyg.

    Själva bloggandet hade både fördelar och nackdelar som många saker. Fördelarna är att man har tid och skriva och kan skriva på sin fritid. Nackdelarna var att konton och teknik kan krångla och man måste ha tillgång till internet. Själv tyckte jag att det var ett ganska bra arbetsätt och får därför 3½/5.

    SvaraRadera
  14. Haha 3½/5 Isak :P

    Tänkte tillägga en sak, jag har märkt att alla böcker vi har läst gemensamt har handlat om unga pojkar och deras uppväxter! Först Alex Dogboy, sedan Flugornas Herre (som det inte blev något av) och nu Kim Novak! Bara en grej jag kom och tänka på sådär...

    En eloge till Henrik för ett klockrent inlägg!

    SvaraRadera
  15. Boken var väldigt märklig men den var över förväntan tycker jag. Hade personligen lite svår att komma in i boken och jag tror att jag hade det för att boken inte riktigt passade mig.
    Men som ni andra har skrivit så tycker jag också att den var ganska bra skriven. De var coolt att Uppsala och Glimmervägen var med i boken, de är faktiskt väldigt nära skolan.

    Det här med bloggandet har både varit bra och dåligt. Roligt att Björn kommit på ett nytt sätt att arbeta med hjälp av denna blogg.

    Dåligt var att tekniken ofta krånglade, men nu vet vi hur de här fungrar. Björn det här med blogg måste vi göra om ! // Ellen

    SvaraRadera
  16. När vi fick boken tyckte jag att den inte verkade så intressant alls. jag läser inte speciellt många böcker men av dom böcker jag har läst var faktiskt det här en av dom bättre, spännande och en bra bild av 60 talet. lite seg i början men om man gav den en chans blev den ju mycket mycket bättre ju längre in man kom i den. Att det var lite oklart om vem som var mördaren ser jag inget negativt med.
    Lite kul att uppsala var med i boken också.

    Grejen med bloggandet blev bättre än mina förväntningar, funkade riktigt bra och var samtidigt kul med något lite mer annorlunda:) jättebra ide alltså!

    om man då ska betygsätta det här så får både sättet att jobba med det (bloggandet) och boken 5/5! :)

    SvaraRadera
  17. Den här boken föll mig inte alls i smaken. Lång seg början och trist handling. Skulle velat veta vem som var mördaren för det var ett väldigt märkligt och dåligt sätt att sluta en bok på enligt mig. Kul att han bodde i Eriksberg i slutet av berättelsen! Om vi ska läsa igen någon gång hoppas jag på en lite mer spännande bok.

    Har varit skeptisk till den här bloggen ganska länge och det var bara för några dagar sen som jag kom på att tänka att den här bloggen är jättesmidig!

    SvaraRadera
  18. jag tyckte boken var ganska tråkig och allmänt dålig.jag gillar inte karaktärerna och det enda roliga med boken var att den utspelade sig på 60-talet. I början så var boken seg men ju längre in man kom i boken så fastnade man mer för den men det var inte för att den var bra utan för att man ville veta vem mördaren var. och det fick man ändå inte veta och det var ganska dåligt tycker jag.

    Jag gillade däremot att vi bloggade istället för att sitta och skriva i böcker på lektionen.
    det var uppfriskande att inte göra exakt som vi brukade. och jag skulle gärna göra om det!

    SvaraRadera
  19. Jag tycker att det här var ett bra sätt att analysera boken. Det blev bättre diskussioner än om det skulle varit i klassrummet och bara 2 eller 3 stycken skulle ha räckt upp handen.
    Boken i sig var ganska bra, jag tycker dock att man kunde ha hoppat till dem två sista delarna lite snabbare. Boken får 3/5 i betyg.
    //Noel

    SvaraRadera
  20. Jag tycker att boken var helt okej, inte den bästa boken jag läst men inte heller den sämsta.
    Dethär sättet att diskutera en bok var mycket roligare än att sitta på en lektion i ett tråkigt klassrum och skriva i en bok.

    SvaraRadera
  21. Boken var väll rolig lite då och då men den var väldigt tråkig att läsa och var ingen rolig bok för mig i allafall men jag har läst sämmre. (Den bästa boken jag läst i skolan var nog Allex Dogboy.)

    Bloggandet var en rolig ide och det funkade mycket bra bortsett från lite inloggnings problem. Men det är fixat så allt är prima!

    SvaraRadera
  22. Lite sent kanske men jag hade inte en dator tillänglig.. Jag tyckte att boken var sådär.. Ite riktigt min smak. Jag tyckte att det var bra med denna blogg mycket bättre än ressensioner..
    //Elvira

    SvaraRadera
  23. Boken var inte så bra, inte spännande, jag skulle inte läst ut den om jag inte varit tvungen.
    Bloggandet var ganska kul men ibland glömde man att man måste skriva en kommentar.
    //Lisa

    SvaraRadera