måndag 28 februari 2011

mordet på Kanon-Berra

Hur reagerar Erik, Edmund och Henry på mordet på Kanon-Berra?

37 kommentarer:

  1. Alla tre reagerar inte så mycket, särskilt inte Henry. Han pratade nästan inte ett dugg om mordet, om man jämför med Erik och Edmund. De två gick visserligen med på att att inte prata om mordet, men innan avtalet så diskuterade de rätt så mycket om det. Edmund var den som gav förslag på att inte diskutera om mordet (tror jag). Om man har läst ut boken förstår man varför det var just han.

    Om jag skulle ha varit någon av de tre så skulle jag bli panikslagen och riktig rädd. Tankar som t.ex. att mördaren kanske är i närheten skulle nog komma upp i huvudet. Men alla tre verkade väldigt lugna och inte alls förvånade över mordet. Det tycker jag är lite orimligt.

    SvaraRadera
  2. safwat, var det inte Erik som bestämde att de inte skulle prata om det?

    Själv tycker jag också att det är väldigt konstigt att de är så lugna. Det spelar väl knappt någon roll, även om han bara nu fallit död ner utan att det var någon som var skyldig så skulle jag tycka att det var väldigt läskigt att stanna där!

    Jag tycker nog att det är Henry som reagerar mest normalt, även om han också är lite för lugn. Men, det känns som om han förstår att det är han som kommer bli anklagad och så... jag vet inte ...

    Men jag skulle nog inte kunna fortstätta att bara bete mig så normalt om det hände mig, även om jag inte skulle ha något med det att göra. Även om jag kanske inte skulle prata om det skulle jag nog sluta att göra sakerna jag brukar, kanske.

    SvaraRadera
  3. Ok Embla, det kanske var han. Jag var inte så säker på vem det var, men om det skulle ha varit Edmund så får man en liten aning om vem det kan vara som mördade Kanon-Berra

    Håller nog med Embla vid hennes andra synpunkt. Att de ens stannar kvar vid Genesaret efter mordet är väldigt modigt men också där lite orimligt, jag tror inte att det är så många som vill stanna kvar vid sitt sommarhus när ett mord har skett i närheten.

    SvaraRadera
  4. Men Safwat det är ju bara för att de vet vem som är mördaren, jag tror att det är därför som de är så lugna.
    Erik och Edmund försökte låta bli att prata om mordet därför att det var någon av de som hade gjort det och eftersom det var en av de (eller båda) så kände de sig mer tvunga att försöka skydda Henry, de visste ju att han var oskyldig.

    Alla tre reagerade som om de vetat att det skulle hända.

    SvaraRadera
  5. Där har du tyvärr fel Ola, och du som har läst ut boken borde veta det. Kommer du inte ihåg att Erik frågade Edmund senare in i framtiden om det var han som mördade Kanon-Berra?

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Varför försvinner min kommentar?!
    Juste safwat, hade glömt det där. Men jag tror fortfarande att båda visste vem det var, men att de aldrig pratade om det, till och med senare i framtiden försökte de lura sig själva att de inte hade något med mordet att göra. De lät bli att ta upp det, ända tills Erik besökte Edmund på sjukhuset precis innan han dog.

    SvaraRadera
  9. De reagerade inte så mycket men de tänker nog rätt mycket på det :S De blev nog (eller låtsades) att vara chockade när de "upptäckte" mordet..
    //Elvira

    SvaraRadera
  10. När mordet precis skett verkade alla rädda och nervösa. Alla trodde ju att henry hade mördat honom så erik o edmund 'försvarade' honom lite genom att inte berätta allt de visste för polisen. Men det var lite skumt när de ändå ville vara kvar där på sommarstället

    Lisa

    SvaraRadera
  11. Erik och Edmund är ju ganska lugna och pratar nästan ingenting om det. Jag tycker att Henry känns som en sån person som inte hetsar upp sig så mycket överhuvudtaget. Alla blir nog ganska lättade när de får reda på att Berra är död, även fast de kanske inte vill erkänna det.
    Det är ganska konstigt att de vill stanna kvar, jag skulle absolut inte vilja det. Det verkar nog ganska misstänkt att de vill stanna också.
    Jag fattar förresten inte varför Erik frågar Edmund om det var han som gjorde det, när han redan vet vem det var?

    SvaraRadera
  12. Nu antar jag att jag säger hur det slutar, men det har ju alla andra typ redan gjort...

    Safwat: Det var väl Erik som mördade honom? Tror jag. Enligt wikipedia så var det Erik som gjorde det och Edmund som gömde mordvapnet.

    SvaraRadera
  13. Om wikipedia säger det, så är det väl sant. Jag antog att det var Edmund för att Erik sovde den natten som Berra mördades. Och när Erik väl vaknat, så såg han att Edmunds säng är tom.

    Det skulle vara mest troligast om Edmund mördade Kanon-Berra.

    SvaraRadera
  14. De reagerade ganska lugnt tycker jag. JAg skulle blivit ganska rädd om det dött nån person utanför mitt hus. Jag fattar inte varför de ville stanna kvar där..

    Safwat: Varför var det mest troligt? :o Jag tror att det var Erik som mördade honom.

    SvaraRadera
  15. Eftersom att Erik sov, natten då Berra mördades. Hur skulle han mörda Berra isåfall?
    Jag är inte så säker längre nu när flera tror att det var Erik.

    SvaraRadera
  16. Björn om du läser det här så har jag en fråga:

    Vi ska ju börja med våra presentationer nu på måndag, men vi har inte gått igenom än vilka som ska redovisa i vilken dag. Så blir det någon redovisning på måndag?

    SvaraRadera
  17. Jag tror också att det var Erik.
    Safwat, Edmund somnade ju före Erik. Jag tror att det var då Erik mördade Berra, när Edmund sov.

    SvaraRadera
  18. Ok då har väl jag läst fel. För jag har för mig att Erik pratade med Berra dagen innan han mördades och sedan gick han och lade sig?

    SvaraRadera
  19. Ja men Edmund var också vaken då, så de gick och lade sig samtidigt och Edmund somnade före.

    SvaraRadera
  20. Vad jag kommer ihåg så var de väldigt tysta och ingen av de ville inte prata om mordet.
    Däremot en sak som slår mig är det som Erik hittar i skrivmaskinen en dag. Det som står där stämmer ganska bra på hur mordet skulle ha kunna ha gått till. Därför trodde jag att det var Henry först men sedan ändrade jag den tanken till att det antingen var Edmund eller Erik. Nu är jag ganska säker att det var Erik.

    SvaraRadera
  21. Safwat: Erik somnade innan Henry kommit hem natten då berra mördades. Jag vet inte om Edmund också somnade eller inte. Sen vaknade i alla fall Erik mitt i natten och upptäckte att Edmund inte var i sin säng, och så hörde han Edmund och Henry nere i köket.
    Men sen får man ju egentligen inte veta mer av vad som hände.

    Jag mins inte om det stod att Erik somnade igen då eller inte, men även om han gjorde det kan ju Edmund ha väckt honom när han kom tillbaks och så gick de ut och mördade Berra.

    Men, de kan även ha varit så att de planerade det så typ, att Edmund skulle uppehålla Henry och så skulle Erik gå ut och mörda honom...

    SvaraRadera
  22. Embla, Edmund somnade ju före så tror det var då Erik gick ut och mördarde Berra, alltså var Berra redan död när Erik vaknade under natten och hörde Edmund och Henry prata.

    Jag tror inte att Erik och Edmund typ planerat mordet utan att det var Erik som gjorde det och att Edmund upptäckte det och gömde mordvapnet.

    SvaraRadera
  23. Dom reagerade ganska lugnt om man tänker på att kanon berra mördades utanför huset. Detta skulle jag tycka var mycket obehagligt om jag var med om det.
    Elsa jag förstår inte häller varför de inte ville stanna kvar ? Kanske för att inte få några anklagelser ?
    Ingen aning om vem jag ska tro har mördat kanon berra men kanske Erik.

    SvaraRadera
  24. Embla, det är exakt så jag menar. Fast det var väl på dagen som Erik vaknade först och sedan märkte att Edmunds säng var tom?

    Ska man egentligen veta vem mördaren är i slutet av boken? Försöker Håkan Nesser förmedla det eller inte? För om han nu försöker så tycker jag att han inte har lyckats. Okej, det kanske är fel att skriva rakt ut om vem som är mördaren, men han borde skriva lite mer förklaringar och ge oss lite mer ledtrådar om vem som kan vara mördaren.

    SvaraRadera
  25. ja håller med om att dom reagerar ovanligt lungt på att det är nån som blivit mördad. fast edmund och erik är väldigt lugna personer så det kankse inte är så konstigt ändå.plus att kanon berra ju inte var så snäll så det gjorde dom nog inte så mycket. men dom pratar inte om det och henry han pratar inte heller om det.

    SvaraRadera
  26. Safwat: Jag tror inte att det ska vara jättetydligt vem det var som mördade honom, men jag tror det var Erik eftersom annars känns det som han borde sagt det mer tydligt.

    SvaraRadera
  27. Okej, för mig kändes det att båda två var lika skyldiga till mordet. Både Erik och Edmund hade något emot Berra, så det kunde lika gärna vara Edmund.

    SvaraRadera
  28. Både Edmund och Erik verkar vara ganska lugna men Edmund föreslår att dem inte ska prata om det. Dom låter ju bli att berätta för polisen att Kanon Berra var hos dom och letade efter Henry, antagligen för att försvara Henry från att hamna i trubbel. Henry betedde sig väldigt normalt och inte speciellt nervös på något sätt. Ingen av dom är särskilt pratsugna angående det heller. För det mesta håller jag med de andra kommentarerna!

    SvaraRadera
  29. Dem är förvånadsvärt lugna och det är igentligen ingen som reagerar på mordet.
    Jag tror dock att det är Erik som mördade Berra eftersom att det är han som gräver upp släggan i slutet.

    SvaraRadera
  30. Dem blir väldigt chockade, men dem är ändå väldigt lugna med tanke på vad som har hänt.
    Alla tre bestämmer sig iallafall för att inte prata mer om det.
    // Noel

    SvaraRadera
  31. Jag tyckte både Erik och Edmund verkade misstänkta, de uppför sig ju som om de redan visste en massa när mordet upptäcks. Edmund verkade må extra dåligt, han var i för sig sjuk, men han mådde nog väldigt dåligt pga. det som hänt, oavsett vem som gjorde det. Erik och Henry verkade mer "oberörda", om man nu kan säga så.
    Om jag ska gissa tror jag Erik gjorde det, allt tyder på med. Edmund skulle dessutom inte klara av något sådant.

    SvaraRadera
  32. Det kändes som om de redan visste i förväg vad som skulle hända - de verkade vara väldigt sansade.
    Nesser avslöjade i en dokumentär att mördaren var egentligen Erik.
    Jag trodde att mördaren var Edmund. Han var den enda personen som var borta under kvällen då mordet skedde och han betedde sig konstigt. Men det skulle jag nog också ha gjort efter en sån händelse.
    Men man kan ju tolka det på flera olika sätt.
    Har ni lagt märke till att Erik läser boken "Dolken från Tunis"? Om ni har gjort det, så vet ni att berättaren i den boken är mördaren. Erik är självaste "berättaren" i Kim Novak Badade Aldrig I Genesarets Sjö. Det är ju från hans perspektiv som man läser!

    SvaraRadera
  33. Jag tycker att de var rätt så lugna angående mordet på Kanon- Berra och de pratade inte speciellt mycket om det.
    Jag tror att det var Erik som mördade honom, som jag nu sett på de andra kommentarerna för jag tror inte Edmund skulle ha mod nog att mörda någon. Plus att han också var sjuk när mordet inträffade. Lite tidigare i boken så har de båda något emot Kanon- Berra men min magkänsla säger att det var Erik.

    SvaraRadera
  34. ju längre man läser, ju säkrare blir man på att det var Erik. Jag trodde ändå aldrig att Henry var mördaren, men jag var inte säker. Erik och Edmund är lite chockade och oroade, men aldrig ledsna. Aldrig. Henry är som vanligt, han bryr sig inte så mycket. Se här till exempel: "Jag tror Henry uppfattade min outtalade fråga, men han svarade inte. Skakade bara lätt på huvudet och tände en Lucky Strike." Men de talar alltid om mordet som "Det Fruktansvärda", så helt oberörda är de nog inte...

    SvaraRadera
  35. dom reagerade inte så mycket som man "vanligt" skulle göra på ett mord, lite som om dom redan visste om det. Sen pratar ingen av dom så mycket om det, visserligen sa Edmund till Erik att han inte tyckte dom skulle göra det men henry säger ingenting heller. han sätter ju sig bara och skriver på sin bok vilket jag tycker är lite konstigt att han kan koncentrera sig på det även om mordet kanske ger insperation till boken(gissning..) men vid denna punkt i boken skulle jag säga att det är svårt att säga vem mördaren är. man kan ju ana att det är någon av dom men inte exakt vem.

    SvaraRadera
  36. Jag fattade aldrig vem det var som mördade Berra egentligen. Men alla tre regerade ganska så neutralt på mordet när det skedde. Speciellt Edmund och Erik som båda undviker att prata om det och regerar avvikande när dom får en fråga om det.

    SvaraRadera
  37. Ingen reagerar så mycket men Edmund och Erik pratar mycket innan de kommer överäns om att inte prata om mordet.
    Henry pratar nästan inget och alla värkar lite för lugna.

    Jag tror att Henry mördade Berra för att Erik och Edmund är väldigt nära och blir som en så då är typ Henry ensam och gör det lättare ellr nått.

    SvaraRadera