tisdag 1 februari 2011

Kim Novak går till badet

Hej välkommen till litteraturbloggen.
 Ett inlägg i veckan är minimum. Jag lägger ut uppgifter. Ni besvarar och resonerar med varandra. Uppgift ett är:
Vad vet du om författaren Håkan Nesser? Vad kan du säga om bokens titel. Vem var Kim Novak? Vad var Geneasarets sjö?
Magister Björn

47 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Jag vat bara att Håkan Nesser skriver deckare(eller?)
    Bokens titel? hmm.. eh den säger inte så mycket. Man får bara veta att någon inte badade i en sjö..
    Kim Novak är väl fru till en kändis? Tror jag :S
    Genesarets sjö är sjön som ligger bredvid deras hus som heter Genesaret.

    //Elvira Juliana Bellatrix Sjöstrand Mysrell :P

    SvaraRadera
  3. det här var trevligt och roligt gjort, fortsätt så!

    SvaraRadera
  4. Dunder-berra är väl Kim Novak's fru eller?

    SvaraRadera
  5. Håkan Nesser den föddes 21 februari 1950,och han har fått några priser tex "Svenska deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman"
    ingen aning om vem Kim Novak är
    titels berättar bara att någon inte har badat i genesarets sjö, vet inte vad det är, men någon som heter Kjell Höglund har typ gjort en sång om det...

    SvaraRadera
  6. Jag vet att han skriver deckare. Han studerade i Uppsala. OCh han var lärare på tunabergsskolan. Titeln är konstig. Förstår den inte. Kim Novak hete egentligen Ewa Kaludis och hon bara jämnfördes med Kim Novak för att hon var lika vacker som henne. Vet inte vad Geneasarets sjö var.

    SvaraRadera
  7. Jag vet ingenting om håkan nesser. Kim novak badade aldrig???? kim novak är någon som är med i titeln. Geneasarets sjö är en sjö.

    SvaraRadera
  8. Håkan nesser är en svensk författare som skrivit många böcker bl.a. Kim novak badade aldrig i genesarets sjö.
    Själva titeln på boken är väldigt konstig och jag förstår inte alls vad kim novak har med boken att göra.
    Kim novak var en amerikansk skådespelare från 54-91.
    Jag har faktiskt ingen anning om vad genesarets sjö är för någon sjö.

    /Isabelle

    SvaraRadera
  9. håkan nesser är väl den författaren som har skrivit boken vi läser va? eller är han? jag vet inte -.-

    SvaraRadera
  10. jag instämmer med samtliga föregående inlägg

    SvaraRadera
  11. Jag vet att Håkan Nesser studerade på Uppsala universitet. Han blev lärare på tunabergsskolan i Uppsala. 1998 blev han författare på heltid. Han har slagit igemon som deckarförfattare.
    Jag förstår inte riktigt titeln, men man kanske måste läsa längre än vad jag har gjort för att göra det...
    Kim Novak var en amerikansk skådespelerska. Hon blev populär för sitt utseende.
    Genesartes sjö är Israels största sjövattenssjö.

    SvaraRadera
  12. Erik får fjong i brallan ner han ser kim novak

    SvaraRadera
  13. Håkan Nesser är 60 år och skriver deckare.
    Bokens titel: säger inte mig något. Den verkar tråkig.
    Kim Novak är en person? Som Håkan har skrivit om.
    Genesarets sjö är en sjö som ligger vid deras hus?
    // Nikita Arcil

    SvaraRadera
  14. Genesaret var väl ett hus? Och sjön bredvid hette Möckeln?
    / Ruksana

    SvaraRadera
  15. HEJ HEJjjj

    Håkan Nesser är en känd författare som har varit lärare på Tunabergssskolan i uppsala.Jag vet inget om bokens titel. Kim är en amerikansk skådespelerska. hon är 77 år nu. jag vet inget om genesarets sjö

    SvaraRadera
  16. Jag fick precis veta att Håkan nesser har varit högstadie lärare i uppsala annars så vet ja väl bara att han är författare.Bokens titel säger bara att hon Kim novak inte badade i den där sjön.En ganska konstig titel tycker jag.
    Kim novak är en amerikansk skådespelare som blev känd på 50-talet.fast tydligen är det inte egentligen hon som är med i boken. Sjön vet jag typ inget om förutom att den hette genesarets sjö
    //frida

    SvaraRadera
  17. Håkan nesser är bokens författare, mer vet jag inte. Bokens titel säger inte så mycke om du frågar mig.. Kim novak, badade aldrig i genesarets sjö. Det är väl ganska självklart vad de betyder.. Kim novak var en amerikansk skådespelare under 60-talet. Genesarets sjö... tyvärr har jag helt glömt bort.. de fanns ett hus som heter genesaret, neranför det låg en sjö som döptes efter huset!

    SvaraRadera
  18. Håkan Nesser är en svensk författare som föddes på 50-talet. Han studerde på Uppsala universitet och blev lärare i Tunabergsskolan.
    I boken står det att han har bott i Eriksberg och i Norby.
    Man fattar inte så mycket av bokens titel.
    Kim Novak är väl en amerikansk skådespelare?
    Jag vet inget om Genesarets sjö förutom att det är en sjö.

    SvaraRadera
  19. Min kommentar försvann !

    Håkan Nesser är en svensk deckarförfattare och fd. högstadielärare från Uppsala. Kim Novak vet jag inte, och Genesarets sjö är en sjö i Israel.

    SvaraRadera
  20. Hej, jag är Alex.

    Håkan Nesser är en svensk författare som var född i Kumla 1950, men bor i Uppsala. Han har undervisat vid Tunabergsskolan. Han är känd för att ha skrivit ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö”, en berömd roman som även har blivit filmatiserad (som ni kanske redan vet).
    Med titeln menas att huvudpersonens lärarvikarie (Ewa Kaludis) - som var beundrad för sin skönhet – aldrig badade i Genesarets sjö. Ewa Kaludis kallades för Kim Novak eftersom hennes skönhet kunde jämföras med skådespelerskan Kim Novaks, och därför kallades hon för det.
    Kim Novak är en amerikansk skådespelerska som blev snabbt populär på slutet av 1950-talet tack vare hennes klassiska skönhet och sexiga röst. Hon är känd för att ha haft kärleksaffärer med bl.a. Frank Sinatra, Cary Grant och prins Aly Khan.
    Genesarets sjö är Israels största sötvattensjö. Men inte detta fall – Genesarets sjö är en vanlig sjö i Kumla, som har fått sitt namn av sommarstället ”Genesaret” som ligger precis vid sjön. Där utspelas också den största delen av romanen.

    SvaraRadera
  21. Jaha du. Då var det dags att börja blogga.
    Håkan Nesser föddes 1950 i den kalla, mörka månaden februari, i Kumla, orten som Gud glömde... Eller rättare sagt en gård utanför Kumla, men de flyttade in i staden när han var barn. Efter skolan och gymnasiet var han vis nog att flytta till Uppsala och gå på universitetet. Där var han också lärare på Tunabergsskolan, och bor nu i London. Han har gett ut flera deckare och thrillers.

    Bokens titel är knappast sådan att man direkt vill läsa den, jag tycker den är ganska tråkig, ärligt talat. Men den är väl informativ. Ingen kan säga att Kim Novak badade i Genesarets sjö.

    Kim Novak levde den amerikanska drömmen... Hon var dotter till en järnvägsarbetare men fick ändå flera filmroller. Hon var gift två gånger, men hade flera affärer. En typisk skådespelare som 60-talspojkar kunde sitta och tänka mindre dygdiga tankar om...

    Genesaret är ursprungligen en ort i Israel (jag tror att jag känner igen det från bibeln). Genesarets sjö är också Israels största sötvattenssjö.

    Allt för den här gången. För övrigt anser jag att vi borde ha läst den första boken.

    SvaraRadera
  22. Håkan Nesser är en svensk deckarförfattare som föddes år 1950. Han har tidigare arbetat som lärare på Tunabergskolan.

    Kim Novak är en amerikansk skådespelerska som föddes år 1933.

    Genesarets sjö är en sjö i Israel

    SvaraRadera
  23. Håkan Nesser är en författare som började att skriva kriminalromaner när han var över 35år han kommer från uppsala och har varit lärare på tunabergskolan. Idag är Håkan 61år och har givit ut flera romaner en av dom är KIM NOVAK BADADE ALDRIG I GENESARETS SJÖ !
    Bokens titel säger inte så mycket inte mer än att Kim Novak aldrig badade i genesarets sjö.
    Kim Novak var en amerikansk film skådespelare som alla tyckte var otroligt snygg. Hon är idag 77år och gift med vetrinären Robert Malloy.
    Kim Novak gjorde sin senaste film år 1991.
    Genesarets sjö är en sjö som ligger brevid deras hus som kallas genesaret eller något sånt :)
    // Ellen Johansson

    SvaraRadera
  24. Haha wikipedia.se eller? hint hint

    SvaraRadera
  25. Min pojke Håkan är född år 1950 (21 februari i Kumla). Svenskförfattare och manusförfattare.Efter en kortare anställning i Märsta blev han lärare på Tunabergsskolan i Uppsala, men blev 1998 författare på heltid. Han är nu bosatt i London och han är väldigt framgångsrik. Bokens titel avslöjar inte mycket, förutom att han kan ha potentiell badskräck eller haft någon traumatisk upplevelse för länge sedan. Titeln är i själva verket usel. Finns inget som kan tydas lätt från början kanske senare (längre fram i boken) så förstår man. Kim Novak var en känd Amerikans skådespelare vet ännu inget sammanhängande mellan henne och boken. Det kanske är något annat dolt bakom skuggorna :P. Som ruksana säger så är det väl ett hus i boken, men i verkligheten är det en hemsk illaluktande sjö i Isreal som borde torkas ut/ Mattias och forsatt trevlig dag

    SvaraRadera
  26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  27. Okej, jag vet inte speciellt mycket om Håkan Nesser. Bara att han är en författare som skriver deckare och har varit lärare i Uppsala. Tydligen så föddes han 1950 också enligt alla andras komentarer...

    "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" är en ganska konstig titel, även om jag antar att det får en att fundera över varför man skulle välja det som titel :s Det måste ju ha något mer än att hon aldrig badade där att göra.

    Den riktiga Kim Novak var en amerikansk skådespelare, men Kim Novak i boken (om den riktiga Kim Novak nu inte tänker dyka längre fram) så är det deras lärare som heter Ewa Kaludis.

    Genesarets sjö är väl sjön i boken? Som ligger vid deras sommarstuga typ, fast jag trodde att sjön hette något annat...

    SvaraRadera
  28. Den 21 februari 1998 föddes Nesser i Elvesta gård utanför Kumla. När han var barn sålde fadern sin gård och familjen flyttade in i Kumla. Han växte upp och började studera i Uppsala universitet Han blev sedan lärare i Tunabergsskolan i Uppsala och 1998 blev han en svensk författare på heltid och debuterade med boken "Koreografen".

    Håller med Elvira lite, och de andra i klassen om titeln. Den säger inte så mycket förutom att Kim Novak inte badade i Genesarets sjö. Men jag tror ändå att det finns något budskap i det, varför skulle det annars vara bokens titel? Titeln är heller inte så lockande, jag skulle nog inte bli intresserad av att läsa denna bok om jag såg den någonstans.

    Kim Novak var en känd skådespelerska i USA och föddes den 13 februari 1933, hon måste vara riktigt gammal! 1954 fick hon sin första roll i filmen "The French Line" och senare in i samma år skrev hon under ett kontrakt med filmbolaget
    Columbus. Hon blev snabbt en världskänd skådespelerska.
    I denna bok nämner de henne några gånger, fast då menar de inte skådespelerskan. Ewa Kaludis betraktas som en bedårande och tjusig kvinna och jobbar som lärarvikarie i Eriks skola. Han och även eleverna börjar kalla henne Kim Novak, eftersom de var på pricken lik varandra.

    Genesarets sjö kallas sjön utanför Eriks sommarställe som heter Genesaret. Egentligen heter sjön Möckeln.
    Genesarets sjö är egentligen Israels största sötvattenssjö och heter även den Galileiska sjön.

    Gillar iden av att analysera denna bok genom att blogga, ett annorlunda sätt men ändå kul !

    SvaraRadera
  29. Ni måste ha klart för er att "Kim Novak" är Ewa Kaludis - det står ju så i början av boken. Jag börjar tvivla på att ni har börjat läsa boken ;)

    SvaraRadera
  30. Du har fel! Kom Novak är en känd skådelspelare som var jättesnygg. Dom kallar Ewa Kaludis Kim Novak därför att dom tycker hon är snygg. Tänk om där Alexander!
    Btw kom ihåg att följa niornas bokblogg Boktornetieriksberg.blogspot.com

    SvaraRadera
  31. Lär dig stava, Torun. Jag syftar på att man menar att "Kim Novak" är Ewa Kaludis, därför att hon liknar henne. Kolla min förra kommentar. Håll dig till din klass blogg och lägg dig inte i!

    SvaraRadera
  32. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  33. Chilla ner ;) varför så fientlig? det är ju alltid kul att ha kommentarer och följare :D och förlåt. läste inte din förra kommentar alexander. har gjort det nu. ser att ditt resonemang stämmer till 100 %. nu ska det bara listas ut varför den heter att hon aldrig badade i genesarets sjö...

    SvaraRadera
  34. Skulle det inte komma nya uppgifter? :)

    SvaraRadera
  35. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  36. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  37. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  38. Hej Björn, skulle det inte komma nya uppgifter?

    SvaraRadera
  39. Håkan Nesser föddes 21 februari år 1950. Han har varit högstadielärare på skolan Tunabergsskolan i Uppsala till år 1998, då han blev författare på heltid. Nu är han manusförfattare och en svensk författare. Han har bland annatskrivit criminalromaner som Van Veeteren.
    Det man får veta om bokens titel är att ingen badade i någon sjö.
    Kim Novak var en amerikansk skådespelare som har varit med i många filmer som tex "The French Line", "Studie i Brott" och "Badade Aldrig I Genesarets Sjö". Hon var känd tack vare sitt vackra utseende och sin klassiska röst.
    Generetsarets sjö var en sjö som låg nära deras hus.
    /sofia

    SvaraRadera
  40. Jag vet att han är från Uppsala. Han arbetade som lärare innan han började skriva böcker. Han har skrivit massor med deckare som också filmats för tv.
    Han kommer från början från Kumla/Örebrotrakten men på sista tiden har han bland annat bott i New York. Nu bor han på Gotland.
    Jag tycker titeln är lite konstig, Kim Novak var en vacker känd amerikansk skådespelerska. Genesarets sjö var en sjö i Palestina/Israel som nämns redan i bibeln. I boken är det sjön som ligger vid Eriks sommarstuga. /Anna

    SvaraRadera
  41. Håkan Nesser är väll från Kumla men flyttade in till Uppsala och har jobbat på en skola här. Han har väll skrivit deckare i ca 20 år nu.
    Kim Novak var en skådespelerska från USA men i boken är det Ewa Kaludis som Erik tycker ser ut som Kim Novak.
    Genesaret är väll en sjö i mellanöstern men i boken är det en sjö som Eriks sommarstuga ligger vid.

    SvaraRadera
  42. hej, det jag vet om håkan nesser är att han föddes i kumla och sedan pluggade på universitetet här i uppsala och att han är en författare såklart. främst däckarförfattare.

    bokens titel är lite ointressant tycker jag... men det är inget som säger att boken är det!

    kim novak är en amerikansk skådespelare men det är inte hon som är "kim novak i boken" för det är Ewa Kaludis.

    genesarets sjö är egentligen en sjö som heter möckeln som ligger nära genesaret.

    SvaraRadera
  43. Håkan har pluggat i Uppsala och skriver mest Deckare, Kim novak heter egentligen Ewa men hon var typ lika snygg som Kim.
    Genesarets sjö vet jag inte riktigt vad det var men tror det var en sjö^^.
    Bokens tittel var fullständigt obegriplig och förklarade ingenting.

    SvaraRadera