onsdag 9 februari 2011

60-talet?

Romanen utspelar sig på 60-talet. På vilka olika sätt märks det? Har du någon egen bild av 60-talet? Stämmer den överens med den bild som boken ger?

31 kommentarer:

  1. Det märks eftersom att de ofta nämner att det är på 60-talet. Men annars vet jag inte om man märker det så mycket..

    //Elvira

    SvaraRadera
  2. De röker mycket. Om man nu rökte mycket då? Elsa

    SvaraRadera
  3. Min egen bild av 60-talet stämmer nog ganska bra! Eftersom det var så långt innan jag föddes har jag som en gemensam bild av 50 & 60-talen kan man säga.
    Som Elsa skrev röks det mycket, och Rick åker runt i sin "VW-bubbla". Språket är annorlunda om man jämför med hur man pratar på 2010-talet, jag tror ingen säger "åjovars" och raggar runt på en racerhoj idag. Kanske Erik Stålberg.
    De lyssnade på låten Cotton Fields i en jukebox och Edmund satte visst "femti öre på att han tog hela Klevan i ett svep" (språk!).

    Det verkar också vara lite tydligare könsroller i boken, att kvinnor och män har olika yrken & mamma alltid lagar mat etc.

    SvaraRadera
  4. Jag håller med Simon om det här med språket. Både Erik och Edmund (och säkert massa andra) använder sig av flera ordspråk, som exempelvis "Kommer tid kommer råd".
    När jag tänker 60-tal så är det mest klädseln och kulturen på den tiden som kommer upp i mitt huvud. Det är egentligen inte någon klar bild på 6o-talet, men jag tycker ändå att det stämmer in rätt så bra!

    Och så har jag en liten fråga: Lucky Strike heter ju märket på Henrys cigarretter. De finns väl fortfarande kvar nuförtiden, eller?

    SvaraRadera
  5. Aa Lucky Strike finns fortfarande. De har funnits sen typ 1870-talet..

    SvaraRadera
  6. Dom hade väl typ.. fula kläder, och så hade de konstiga uttryck.. Rökte mycket gjorde de väl också.

    Som elvira sa så nämns det ju mycket att det är 60-talet, vilket ju är ett tecken. De rökte ju mycket, och använder konstiga uttryck. Uppför sig ganska som min bild av 60-talet faktiskt...

    SvaraRadera
  7. Nej, fina kläder!

    ...och som Elvira nämnde rökte de ganska rejält också.

    SvaraRadera
  8. hahah safwat märker du det nu, alltså ola nej , vadå 1870 , 1467 var det

    SvaraRadera
  9. Nej, var har du fått 1467 ifrån? 1871 var det

    SvaraRadera
  10. Och då undrar man ju hur ni kan hålla koll på det?

    SvaraRadera
  11. man märker ju att dom inte pratar exakt så som man pratar nu, och så röker dom mycket annars tänker jag inte så mycket på det ,Lisa

    SvaraRadera
  12. De röker väldigt mycket och Erik använde mycket ordsspråk som förekom ofta på den tiden. Om man läser noga så kan man få en aning om hur det såg ut i boken, och det tyder väldigt noga på att det handlar om just 60-talet.
    När jag tänker på 60-talet så ser jag The Beatles, konstiga frisyrer, raka färgglada kläder och början för hippiekulturen.
    Den stämmer inte helt med bokens bild av den tidsperioden, men sen igen så centreras boken runt ett litet område i Sverige där många av 60-talets associationer inte nödvändigtvis finns.

    SvaraRadera
  13. Haha det e 1871...SÅ SLUTA MUMLA

    SvaraRadera
  14. Anledningen till "Lucky Strike" är att det förr i tiden fanns en "Lyckopinne" per 10000 cigaretter som var laddad med riktigt fin majja.

    SvaraRadera
  15. Haha JAG MUMLAR INTE. Men det var visst 1871

    SvaraRadera
  16. Det märks på språket att boken utspelar sig på 60-talet, som sagt. De använder ord som inte används så mycket idag t.ex. fruntimmer isället för kvinnor. De röker mycket också. Det märks också på maten de äter t.ex. makaronipudding och korv med mos, jag tror inte att det är så många som har det som favoriträtt nu.
    I min bild av 60-talet har alla tjejer prickiga klänningar och alla har fina frisyrer. Jag tänker också på rock, The beatles och The rolling Stones. Och på Twiggy.
    Jag tycker inte att den bild som jag har av 60-talet passar så bra med bokens bild. Fast bokens är mer realistisk.
    /Hanna

    SvaraRadera
  17. hanna, makaronipudding är väl inget speciellt, jättegott men det stämmer det där med att språket är annorlunda och att de röker mycket. jag tycker bara att man märker på "stämningen" att det inte är idag om ni fattar..?

    SvaraRadera
  18. Min pappa säger fortfarande fruntimmer

    SvaraRadera
  19. Dem röker mycket, både inne och ute.
    Dem vet inte så mycket om sjukdomar, alkohol och alkohol relaterade sjukdomar.
    Jag har ingen egen bild av 60-talet eftersom att jag själv inte levde då.

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  21. Min bild av 60-talet är typ, gamla gubbar som sitter och röker, men dem berättar ju inte om sånt så jag vet inte om bokens bild överensstämmer med min egen bild av 60-talet //Noel

    SvaraRadera
  22. De röker mycket och språket är annorlunda. De använder mycket ordspråk och annorlunda uttryck.
    Jag tänkte också på det där med maten, som Hanna skrev.
    När jag tänker på 60-talet är det kläderna, frisyrerna och The Beatles som jag tänker på.
    Håller med Pontus om att man märker på stämningen att det inte är idag.

    SvaraRadera
  23. Jag märker det mest på musiken dom lyssnar på, att dom spelar på jukebox. Men också på att dom röker mycket. Det märks på språket för dom använder gammelmodiga uttryck.
    Man märker att det är för längesen för pengarna är värda mycket mer då, man får mycket för 1kr.
    Min bild av 60-talet är när Beatles och Rolling Stones blev kända. Tänker på frisyrer med stort upptuperat hår och smink som eyeliner. Jag tänker på England och modet och musiken.
    Min bild stämmer inte helt överens, jag tänker mer på pop,rock och att det är en häftigt tid men boken är mer grå och vardaglig. /Anna

    SvaraRadera
  24. Man märker det på att de lyssnar på 60-tals musik som t.ex. ´Cotton fields´ samt som många har nämt, så röker de också mycket. Min bild av 60-talet är hippies och vietnamnkriget och de flesta som är vuxna nu föddes då.

    SvaraRadera
  25. Ledsen att jag inte har hunnit skriva, men modemet har varit trasigt, så jag har behövt hålla det 75cm över golvet (sant!). 6o-talet. Ja, de nämner det ofta, och använder gamla uttryck. Det är andra varumärken (t.ex Lucky Strike, Reval), fler butiker var privata och musiken är annorlunda. Min bild av 60-talet är att det var en tid då det hände mycket i världen men lite i Sverige. Ute i världen lyssnade man på ny musik, men i Sverige höll man sig till det gamla. Den bilden stämmer väl ganska bra överens med bokens, men de bor ju i en liten håla i Närke och inte i Stockholm.

    SvaraRadera
  26. Som många redan har nämnt så röker de väldigt mycket och de gjorde man på 60-talet, man hade inte de kunskaperna av rökning och hur farligt det är/var som man har idag. Uttrycken och ordspråket används på ett annorlunda sätt som även Ola är inne på.
    Bilden av 6o-talet som jag får i mitt huvud är ett rökigt café där det spelas musik från en gammal musikmaskin, kommer inte på vad en sådan maskin heter men det är i alla fall en man stoppar en slant i och så får man välja en låt som ska spelas.
    På sätt och vis så stämmer bilden av boken in i min egen bild som jag har i huvudet.

    SvaraRadera
  27. När jag tänker 60-talet tänker jag som isak sa hippies och galet mode, prickiga klännigar, lantliv och musik som Rolling Stones och annan rock musik.
    I boken märker man det eftersom de röker mycket fast de är unga samt att de lyssnar på den musik som just var populärt på 60-talet. Och att de är rätt mycket utomhus och att datorer och annat tekniskt inte var speciellt vanligt som det är nuförtiden. / Sofia

    SvaraRadera
  28. Att det är på 60-talet som boken utspelar sig märks delvis på det omodärna språket som dom använder. Och så nämner dom det ganska ofta. Den bild som jag har av 60-talet stämmer ganska bra överens med den som beskrivs i boken. Att dom röker mycket och inte s mycket teknoligi.

    SvaraRadera
  29. 60-talet märks det att det är på ex, man röker mycket, bilarna var av gammla moddeler, könsrollerna på jobben var tydliga, mamman fick va hemma och laga mat medans pappan var ute och jobbade och så klart språket eller säger man åvars nu?

    SvaraRadera
  30. som många redan sagt så rökte ju de väldigt mycket. både vuxna och barn. Det är inte heller så modernt eller vanligt att spela låtar på en jukebox. Som Sofia säger så är det 60-tals låtar de spelar. Det är ju inte heller vanligt att åka runt i en VW-bubbla. Fast det skulle var jävligt häftigt. Språket var annorlunda. Även sättet att tänka och vara var annorlunda.Som Simon sa så ser man ju inte ofta killar som raggar på racerhojar. Fast det skulle ju vara en jävla upplevelse om man såg det! /Mattias

    SvaraRadera