onsdag 9 februari 2011

Erik och Edmund.

Erik och Edmund blir snabbt goda vänner . Vilka likheter och olikheter har de?

23 kommentarer:

  1. Erik tycker om att Edmund inte är så.. "pratglad" och det är väl en likhet antar jag. Edmund ar lite.. hmm.. Djupare än vad Erik är, det är väl det som jag kan komma på just nu i alla fall..
    //Elvira

    SvaraRadera
  2. Edmund var ganska tystlåten av sig när Erik började prata med honom i skolan. Men sedan, när de väl hade kommit till Genesaret, så blev det inte så. Jag kanske är den enda som tycker detta, men Edmund blev lite mer livlig när de då hade anlänt till Genesaret.

    Likheterna och olikheterna mellan de två är säkert många, men inte stora. Som sagt, så tycket jag att Edmund är lite mer livligare än Erik (olikhet).
    Likheten är väl att de båda har samma intressen. Båda två tar ett dopp utan att insistera, exempelvis.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att det känns väldigt mycket som att det är Erik som bestämmer. Om han inte vill prata om något så pratar de helt enkelt inte om det, även om Edmund vill prata.

    Men den största olikheten är nog att, som elvira sa att Edmund är djupare än Erik. Erik känns mer som typen som tror att om man ignorerar problem och inte pratar om saker och sånt så försvinner de bara.

    Men annars har de väl ganska lika personlighet och sånt, tycker jag.

    SvaraRadera
  4. Allt som kan sägas om deras relation har väl redan skrivits här. Erik är lite av en ytlig, dominant badboy och Edmund lite mer nedstämd och filosofisk av sig. Samtidigt är de ju väldigt goda vänner, och har en del gemensamma intressen som alla pojkar hade på den tiden!

    SvaraRadera
  5. Jag tycker som Embla och Elvira, att Edmund är djupare och att Erik är den som bestämmer.

    De är olika när det gäller känslor. Edmund kan berätta om sin mamma som är alkoholist eller sin pappa som brukade slå honom för Erik men Erik verkar ha svårt att tala om sin cancersjuka mamma. Det känns som om Erik hellre behåller sina tankar för sig själv medans Edmund gärna pratar.

    Deras likheter är att de har gemensamma intressen och att de verkar känna på sig när den andra inte vill prata om något och låter då bli att ta upp det.

    SvaraRadera
  6. Båda tycker typ om samma böcker, de verkar förstå varandra ganska bra också. och båda har mammor som inte mår så bra.

    Som några innan sagt så pratar Edmund om allt och verkar inte skämmas eller så medan Erik hellre är tyst och behåller sina tankar för sej själv.

    SvaraRadera
  7. Jag håller med om att Edmund är djupare än Erik. Båda funderar ganska mycket om livet och sånt. Men Edmund har lättare att prata om jobbiga saker som deras mammor och Edmunds pappa, det är en olikhet.
    Erik tycker ibland att Edmund är omogen, men jag tror det beror på hur man ser det. Erik är också ganska omogen ibland.
    Annars gillar de samma sorts böcker och de har samma musiksmak.
    Jag tror att de är mer lika än vad de tror att de är...

    SvaraRadera
  8. Edmund är ganska osocial i början, och kommunicerar mycket mindre än Erik, men han öppnar sig mer ju längre fram i boken man kommer. Edmund ger intrycket av att vara äldre än vad han är, han har varit med om mycket och har fått stå på sig. Erik har mer självförtroende och är mer ytlig, men drar sig gärna tillbaka från verkligheten och skriver och ritar serier. Båda de har samma smak i litteratur och musik och ser upp mot Henry, Eriks storebrorsa. De har också familjeproblem, Edmund med sin alkoholiserade mor och Erik med sin döende mor.

    SvaraRadera
  9. Håller med Hanna om att Edmund är djupare är Erik. När de kommer till Generesaret så börjar de prata mer eftersom de är där tillsammans. Båda deras mammor är ju "sjuka" och de har samma intressen. Fast Erik är lite mer bestämmande.

    SvaraRadera
  10. Jag håller med alla som tidigare har kommenterat.

    SvaraRadera
  11. En likhet är att dom har jobbigt med sina mammor, en är sjuk och en är alkoholiserad, fast Erik inte vill kännas vid det. Dom verkar tycka om att göra samma saker under sommarlovet.
    Edmund verkar tänka mera djupa tankar än Erik.
    Det är vad jag kommer på just nu! /Anna

    SvaraRadera
  12. Nu har allt sagts men jag kan säga det jag tycker i alla fall.
    Erik är mer äventyrlig, tyst och mer dominant medan Edmund är mer djup och feg och vill prata känslor.
    Likheterna är deras föräldrar, Edmunds supande föräldrar och Eriks cancersjuka mamma.
    När de kommer till genesaret blir de ändå en ganska bra kombination.

    SvaraRadera
  13. Erik lockar fram Edmunds bättre sidor, han kan prata friare med Erik. Erik är mer av en filosof (om man nu kan säga så) och tänker mera på livet. Edmund är tyst men säkert väldigt glad över att Erik tar sig tid med honom. Båda har familjeproblem och är vana vid att ha det jobbigt, fast på olika sätt. Det visar sig att de gillar samma saker, det kom nog som en glad överraskning för båda. De har samma uppfattningar om vad man får och inte får göra, men det är snarare Erik som skulle vara den första att göra någonting om något skulle hända.

    SvaraRadera
  14. Erik är mycket mindre pratglag och öppnare än vad Edmund är. Detta kan nog bero på att Erik har varit med om mycket saker, man får även ett intryck av att han är äldre än Edmund.
    Edmund har lättare att berätta om de svårigheter han har utsats för t.ex. att hans pappa brukade slå honom, men om man ser på Erik så har han mycket svårt att prata om sin cancer sjuka mamma.
    Några likheter som de har är att båda har problem med sina föräldrar fast på olika vis, de tycker om att göra samma saker och båda har frågor om livet.

    SvaraRadera
  15. håller med om att erik i början av boken pratar mycket mer än edmund. fast på ett sätt är dom ganska lika för båda två har inget riktigt behova av att prata. Båda två har det också svårt med sina mammor så det är ju också en likhet.

    SvaraRadera
  16. Simon det du sa va jättebra:) men deras likheter är väl i så fall intresserna som andra redan har nämnt.. olikhet är väl att Erik är lite mindre "ordentlig" än Edmund. Ordentlig kanske var fel ordval men jag hoppas man förstår i alla fall:)
    En till likhet är att bådas mammor har problem.

    SvaraRadera
  17. Dem har båda sjuka mödrar Eriks i cancer och Edmunds är alkohlist.
    Eriks pappa är väldigt snäll och försöker verkligen ta hand om Erik, detsamma med Edmunds.
    Det är en likhet.
    I början är Erik mycket mer öppen och "roligare" än Edmund, med det förändas efter några dagar i Genesaret.

    SvaraRadera
  18. Fast jag får väl tillägga att Erik själv, tycker inte att problemen med deras mammor är ett dugg lika varandra.

    SvaraRadera
  19. Det man märker i boken är att Erik pratar mycket om just Edmund, att han är rätt tyst men på ett positivt sätt. Tolka det som att Erik kan vara sig själv och slappna av med Edmund.
    Det som de har gemensamt är att deras mammor har sina problem. Eriks mamma är cancersjuk medans Edmunds mamma är alkolist. Men som Pontus sa så tycker inte Erik att deras mammor är ett dugg lika.

    SvaraRadera
  20. I början så var Edmund (heter han så?) ganska så osocial, men efter ett tag när dom hade kommit till genesaret såblir han socialare.
    Och dom båda har på något vis sjuka morsor. Och det är väl en likhet antar jag.

    SvaraRadera
  21. Erik och Edmund blev kompisar snabbt för att (tror jag) de har många saker gemensamt och de är som 2 magnet poler Erik leder och Edmund följer.

    oliketerna jag kan komma på är väll att Edmund har en större bild av livet och att Erik skjuter upp problemen och tror att de försvinner.

    Likheterna är väll att de båda börjar på E och att de inte snackar så mycket.

    SvaraRadera
  22. Jag anser att de inte är ett dugg lika. Erik gillar Edmund eftersom att de förstår sig på varandra. T.ex Edmund förstår sig på när Erik vill att han ska knipa käft.Ända likheten är att båda kan vara tystlåtna (ibland)fast Edmund är samtidigt väldigt öppen.

    Jag tycker att Erik är en skitstövel. Det ända han gör är att klaga. Om det inte är tyst så kan han bli störd på Edmund. Om Edmund börjar snacka om t.ex. Sex (som är helt naturligt) så tycker Erik att det är opassande.

    Jag tycker att det är opassande att Erik inte får stryk. Han förtjänar inte en kompis som Edmund! /Mattias

    SvaraRadera